Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Bemutatás


A Csíkszeredai Régizene Fesztivál indulásának 2010-ben volt a 30. évfordulója. A fesztivál kezdeményezésében kiemelkedõ szerepet vállalt a Barozda, illetve a Kájoni együttes.

Csíkszereda nem véletlenül vállalta fel évtizedekkel ezelõtt a régizenélés felkarolását, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtõ, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Joannes Kájoni (1629-1687). A régizenét, a mindenkori szervezõk, letûnt korok - a középkor, a reneszánsz és a barokk kor - zenei alkotásaiként értelmezik, melyeket korabeli hangszereken vagy azok korhû másolatain, korabeli elõadói stílusban adnak elõ.
A fesztivált a diktatúra idején 1986-89 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével.

2005-tõl a Hargita Megyei Kulturális Központ a szervezõje az eseménynek. Az elmúlt években a fesztiválra számos európai országból érkeztek elõadók, közöttük a régizenei szakma legkiemelkedõbb európai mesterei.

A fesztivál továbbképzési lehetõséget is biztosít a zenészek számára: programjában 2008-tól helyet kap a Régizene Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és elõadásokkal. 2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA, http://www.rema-eemn.net/eng/)

A '80-as évek fesztiváljainak arculatát Mérey András képzõmûvész tervezte. Az õ emlékének adózva a szervezõk a fesztivál emblematikus figurájának választották a fuvolás kisfiút.

Minden jog fenntartva Hargita Megye Tanácsa - 2013


Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional regional şi finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvolatare Regională.
www.inforegio.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.