Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Térkép
Mikó Vár
Csíkszereda legjelentõsebb mûemléke, történelmi nevezetessége. A város régi közigazgatásiközpontjában, az egykori Csíkmartonfalva falu területén, az Olt teraszán épült fel. Több irányból  közelíthetõ meg. Ma Csíki Székely Múzeumotthona. A vár udvarán tartják a régi zene fesztiválokat
Szent Ágoston templom –. A 17. században épült, két–háromszáz hívõ befogadására alkalmas templom kicsinek bizonyult, és az új városnegyedek is távol kerültek az egyházközség szívétõl. Dr. Jakubinyi György érsekre hárult, a 213/1995. rendelkezésével létrehozta a Szent Ágoston plébániát, Pénzes Józsefet nevezve ki annak plébánosává. Azóta „élõ kövek, élõ lelkek” égisze alatt felépült az 1200 személy befogadására alkalmas templom, és a közösség is formálódik. A templom szentelését nagy sikerként éli meg a közösség (2009. augusztus 29.).
Református templom
Az egyházközség presbitériuma egy 3000 aláírásból álló listát nyújtott át Hegyi István lelkipásztornak, melyben kérik egy református templom felépítését a gyülekezet megnövekedett lélekszámára hivatkozva. A templom 32 m hosszú, 17 m széles és 600 ülõhely van benne. A torony külön van építve a templomtesttõl.
Lázár Kastély
Gyergyószentmiklóstól 6 kilométerre északra található, a Szármány hegy déli részén. A települést a XII-XIII századokban hozták létre.
A helység léte szoros kapcsolatban áll a Lázár család történetével. A falu egyik fõ vonzerejét a Lázár kastély képviseli, amelynek építése a XV. században kezdõdött. A kastélynak nagy jelentõsége volt az Erdély, Moldva és Havasalföld közötti kapcsolatokban. Itt nõtt fel Bethlen Gábor, aki késõbb Erdély fejedelme volt.

Minden jog fenntartva Hargita Megye Tanácsa - 2013


Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional regional şi finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvolatare Regională.
www.inforegio.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.