Festivalul de muzică veche Miercurea Ciuc

În presă / Tihna regãsitã. Despre Festivalul de Muzicã Veche de la Miercurea Ciuc

Tihna regãsitã. Despre Festivalul de Muzicã Veche de la Miercurea Ciuc

„Odinioarã, totul a fost cumva”. Cred cã adagiul lui Géza Ottlik, marele scriitor maghiar al secolului al XX-lea, „tatãl” lui Péter Esterházy, printre alþii, este un suspin ce poate explica succesul Festivalului de Muzicã Veche din Miercurea Ciuc, organizat anul acesta între 10 ºi 13 iulie.
Scriind la ceva în dimineþile clujene ºi ascultînd muzicã mã surprinde cã trebuie sã întrerup o piesã de Pachelbel, Bach sau Händel: sunt prea ”calme”, prea ”liniºtite” pentru mine — sunt nevoit sã aleg ceva de Stravinski, de Gershwin sau de Bartók. Nu mã las însã: mã educ cu încrîncenare în direcþia acceptãrii celor vechi.

Cred cã Festivalul de Muzicã Veche exact asta face: propune o educaþie în atmosfera unor epoci în care totul a avut un caracter bine determinat, cînd mai exista tihnã, pace, liniºte, bucurie calmã, adicã lucruri care nouã ne par a fi de pe o altã planetã. Cînd îl asculþi pe Bach, vorba altui mare scriitor maghiar, György Faludy pe numele lui, parcã asculþi cum se ridicã vocea omului la Dumnezeu, de bunã seamã pentru cã atunci chiar exista Dumnezeu, nu era o problemã aºa de spinoasã cum e astãzi.

Vreme de cinci zile, Miercurea Ciuc va deveni, cum devine din 1980 încoace, oraºul unei alte epoci, al unei perioade la care astãzi ne gîndim cu melancolie. Muzicieni de stradã, ansambluri cunoscute în întreaga lume (printre care prestigiosul La Fenice), prelegeri (de exemplu, Muzica de la curþile noastre boiereºti de Elena Maria ªorban se anunþã interesantã la Universitatea de Varã din perioada 7 ºi 11 iulie), meniu renascentist în cîteva restaurante — un adevãrat festin al unei spiritualitãþi deja apuse. Dar cultura este admirabilã pentru cã nimic nu e apus cîtã vreme nu lãsãm sã fie, ºi orice poate fi înviat dacã vrem cu-adevãrat.

Sursa: http://adevarul.ro/cultura/arte/tihna-regasita-despre-festivalul-muzica-veche-miercurea-ciuc-1_53abb30c0d133766a8e8221a/index.html


Înapoi
Toate drepturile rezervate Consiliul Judetean Harghita - 2013


Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional regional şi finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvolatare Regională.
www.inforegio.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.