Festivalul de muzică veche Miercurea Ciuc

În presă / Meniuri renascentiste ºi cafenele "Renaissance", la Festivalul Muzicii Vechi de la Miercurea Ciuc

Meniuri renascentiste ºi cafenele "Renaissance", la Festivalul Muzicii Vechi de la Miercurea Ciuc

Trei restaurante din Miercurea Ciuc vor include în ofertã meniuri renascentiste, unele chiar din vremea regelui Matei Corvin, iar în câteva cafenele va putea fi ascultatã muzicã barocã ºi renascentistã, cu prilejul Festivalului de Muzicã Veche, ce se desfãºoarã în perioada 10 - 13 iulie.
Noutãþile actualei ediþii a Festivalului de Muzicã Veche sunt meniurile renascentiste, dupã reþete vechi de sute de ani, pe care doritorii le pot încerca la trei restaurante din Miercurea Ciuc, ºi cafenelele \"Renaissance\", unde va fi ascultatã muzicã renascentistã ºi barocã pe toatã durata manifestãrii culturale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

\"Cum gastronomia se leagã de muzica veche, am gãsit parteneri în restaurantele locale, unde pe durata festivalului pot fi degustate preparate renascentiste pregãtite dupã reþetele vremii, iar în cafenele poate fi savuratã atmosfera de muzicã a epocii renascentiste\", a precizat Ferencz Angela, directoarea Centrului Cultural Judeþean (CCJ) Harghita, organizatorul principal al evenimentului.

Cel mai bogat sortiment de produse din bucãtãriile renascentiste poate fi savurat la un restaurant din ªumuleu, zonã aferentã municipiului Miercurea Ciuc, unde fiecare masã este un festin.

\"Sunt mai multe preparate, la alegere, ºi fiecare meniu are câte trei feluri. La primul fel sunt supe, cum ar fi cea de vânat cu tarhon ºi gãluºte din cartofi, supa bogatã de puicã sau supa cremã de zmeurã cu iaurt, denumitã ºi Supa Reginelor\", a declarat Fröhlich Orsolya, reprezentantã a restaurantului.

La felul principal se poate servi, dupã plac, ciolan de porc marinat în bere ºi copt în pâine, cu varzã roºie cãlitã cu nuci ºi stafide, cartofi la cuptor ºi verdeþuri proaspete sau pulpã de puicã cu ghimbir la cuptor ºi legume la grãtar, tocana de vânat \"Preferata Voievozilor\" cu ciuperci de pãdure ºi gogoºi din cartofi, ori papricaº de somn cu boia ºi gãluºte din brânzã de oaie cu mãrar.

La desert vor fi pregãtite salatã din fructe proaspete, gãluºte de brânzã cu smântânã dulce sau orez cu fructe ºi sos proaspãt de zmeurã.

La restaurantul unui hotel din Miercurea Ciuc, meniul cuprinde, la antreu, pate de ficat de porc cu oregano ºi busuioc, coaste afumate la cuptor cu vin roºu, ceapã roºie ºi castraveþi muraþi ca fel principal, iar la desert plãcintã cu viºine, peste care se toarnã un sos din viºinatã ºi viºine confiate.

\"Reþetele acestor preparate au fost culese de bucãtarul nostru din arhivele de specialitate ºi sunt de pe vremea regelui Matei Corvin. Mâncarea era puþin mai grea prin secolul al XV-lea, dar deosebit de gustoasã ºi pot sã spun ineditã pentru zilele noastre, þinând cont cã altele erau proporþiile ingredientelor folosite atunci\", a spus Todor Etelka, managerul hotelului.

La un restaurant cu specific italienesc din localitate se poate mânca pizza dupã reþeta originalã ºi un gulaº tradiþional care respectã indicaþiile cãrþilor de bucate secuieºti din secolul al XVI-lea.

Directorul artistic al festivalului, Ignac Csaba Filip, a declarat cã Festivalul de Muzicã Veche s-a dezvoltat de la an la an, la actuala ediþie urmând sã fie prezentate 21 de concerte, susþinute de 15 ansambluri din România ºi din Austria, Elveþia, Franþa, Marea Britanie, Polonia ºi Ungaria. Tematica festivalului actual este muzica barocã francezã.

\"Formaþia de muzicã veche din Miercurea Ciuc, «Codex», are relaþii foarte bune cu muzicieni din Franþa ºi cu formaþia «Balkan Baroque Band», alcãtuitã din muzicieni din 5-6 þãri balcanice, cu sediul în Franþa. Conducãtorul ei, Jean-Cristophe Frisch, este un muzician care a cântat în lumea largã, iar concertele dirijate de el sunt considerate de specialiºti experienþe culturale unice, extraordinare. Anul acesta va concerta, în premierã, la Miercurea Ciuc ºi de aici a apãrut ideea tematicii actuale a festivalului, muzica francezã, o muzicã aparte, cântatã în toatã Europa\", a explicat Ignac Csaba Filip.

În deschiderea evenimentului, joi va concerta ansamblul \"Mandel\" din Budapesta, urmat de piese maghiare interpretate de \"Codex\" din Miercurea Ciuc, prima zi a festivalului încheindu-se cu un solo de lãutã, susþinut de Szabo Istvan, un personaj emblematic în domeniul muzicii vechi.

Vineri este ziua dedicatã muzicii baroce, interpretatã de ansamblul \"Transylvania\" din Cluj-Napoca ºi de Orchestra Barocã a Festivalului, alcãtuitã ad-hoc din muzicieni de prestigiu, într-o iniþiativã ineditã care are scopul de a antrena instrumentiºti din diferite formaþii sã conlucreze pentru un concert extraordinar.

Spectacolul de noapte, care începe la ora 22.00, cuprinde piese franceze interpretate la flaut, clavecin ºi teorbã de Csalog Benedek, Fulop Maria ºi Sam Chapman.

Sâmbãtã dimineaþã, Cetatea Miko va fi a copiilor, pentru care au fost pregãtite dansuri, jocuri ºi spectacole susþinute tot de copii, iar dupã-amiazã vor concerta diferite formaþii, de reþinut fiind dansul renascentist al ansamblului clujean \"Passeggio\", pus în scenã dupã piesa lui William Shakespeare \"Nevestele vesele din Windsor\".

Concertul de noapte va oferi o selecþie de piese jucate în cafenelele vieneze în secolul al XVIII-lea.

Duminicã, în ultima zi a actualei ediþii a Festivalului Muzicii Vechi de la Miercurea Ciuc, ansamblul "Balkan Baroque Band" - format din muzicieni din Paris, Cluj, Bucureºti ºi Miercurea Ciuc - va oferi publicului un repertorriu de piese franceze baroce.

Spectacolul de închidere a festivalului va fi "Les Amorurs de Cassendre", o interpretare a poeziilor lui Pierre Ronsard, prezentat de ansamblul de renume mondial "La Fenice" (Pasãrea Phoenix).

Festivalul de Muzicã Veche din Miercurea Ciuc a luat fiinþã în anul 1980 ºi este cea mai veche manifestare de acest gen din þarã. La ºase ani de la debut, manifestarea a fost interzisã de regimul comunist, fiind reluatã în 1990.

Din anul 2005, organizatorul festivalului este CCJ Harghita, cu sprijinul unor parteneri, între care Consiliul Judeþean ºi Primãria Miercurea Ciuc. În anul 2008, festivalul a fost invitat sã fie membru al Reþelei Festivalurilor de Muzicã Veche din Europa, cu sediul la Lyon.

Manifestarea culturalã internationalã de la Miercurea Ciuc este promovatã ºi printr-un proiect cu finanþare europeanã, derulat de Consiliul Judeþean Harghita.

Sursa: http://www.mediafax.ro/life-inedit/meniuri-renascentiste-si-cafenele-renaissance-la-festivalul-muzicii-vechi-de-la-miercurea-ciuc-12924450


Înapoi
Toate drepturile rezervate Consiliul Judetean Harghita - 2013


Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional regional şi finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvolatare Regională.
www.inforegio.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.