Festivalul de muzică veche Miercurea Ciuc

Particularităţi


Castelul Mikó, cu plan geometric regulat și bastioane italienești, ridicat în stilul renașterii târzii, este cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc. Poartã numele constructorului, Ferenc Hidvégi Mikó (1585-1635), în documentele vremii fiind menționatã și ca noul castel al lui Mikó.

Biserica Sf. Augustin din Miercurea Ciuc este o biserica parohiala si are proportiile unei catedrale.  Construirea bisericii cu 1200 de locuri a început încã din 1993. Biserica Sf. Augustin a fost sfintita la data de 29 august 2009 cu ocazia centenarului eparhiei si a zilei de pelerinaj a bisericii de catre arhiepiscopul dr. Jakubinyi Gyorgy si episcopul Tamas Jozsef.  Este locul din oraș unde se țin foarte multe concerte.  

Biserica Reformatã – construitã în perioada 1990-2000, cu 600 de locuri pentru audiențã este de mulți ani una dintre locațiile Festivalului de Muzicã Veche.

Castelul Lazar (în maghiarã Lázár), este un castel construit într-o combinație de stiluri: romanic, gotic și renascentist în același timp, situat în comuna Lãzarea, județul Harghita, România. Cetatea poartã numele familiei Lázár, care a construit-o.
Ștefan al IV-lea Lazar, jude al scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Cașin a fost cel care a demolat conacul medieval aflat pe proprietate, construind o clãdire mai amplã refolosind unele segmente ale vechii clãdiri. Cel mai vechi corp al clãdirii actuale dateazã din 1532, restul fiind adãugate între 1631-1632. Vãrul principelui a dorit încã de la început o reședințã demnã de un principe care sã exprime o influențã a vieții politico-administrative a Principatului și a reușit sã ilustreze acest aspect prin detaliile construcției: scara monumentalã, bastioanele decorate cu inscripții și blazoane și cornișa pictatã dupã stilul renascentist.
În prezent Castelul Lázár este administrat de Centrul Județean de Creație, instituție aflatã sub tutela Consiliului Județean Harghita, însã trãiesc și urmași ai familiei Lázár care îl revendicã.

Toate drepturile rezervate Consiliul Judetean Harghita - 2013


Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional regional şi finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvolatare Regională.
www.inforegio.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.